Wednesday, July 18, 2012

Cozonac de casa


Cozonac de casa

Ingrediente:

1kg de faina
2 oua intregi
100g unt
coaja de la 1 lamaie
200g zahar
1 esenta de vanilie
un varf de cutit de scortisoara(facultativ)
1 lingurita de sare
500 ml lapte
40g de drojdie proaspata(de la brutar, e mai buna decat cubuletul)


Mod de preparare:
Se freaca zaharul cu ouale intregi si cu sarea pana se face ca o crema. Se amesteca treptat laptele cald cu crema obtinuta. Se pune restul ingredientelor. Se framanta bine si se lasa la dospit.

Drojdia se freaca de la inceput cu putin zahar, lapte caldut si putina faina(ca la o smantana groasa).
Faina se cerne.
Cuptorul trebuie preincalzit.
Tavile de cozonac se ung cu unsoare.
Din aceasta cantitate ies 3 cozonaci care se pot coace deodata in cuptorul aragazului.Eu pun tavile in tava mai mare de la aragaz sa le pot scoate mai usor.


Aluatul il intind pe masa unsa cu putin ulei. Il cantaresc si il impart in 3 parti egale.
Se pun in tava si se mai lasa sa creasca vreo 15 minute. apoi se ung cu ou batut.

Umplutura:
Nuca rasa amestecata cu 1-2 linguri de cacao si albusuri batute spuma, cu zahar. Tot asa, o imparti in 3 parti egale.
 Pun 1-2 linguri de cacao pe foaia intinsa, presar apoi 2-3 linguri de zahar peste cacao si un pumn de stafide.
Stafide amestecate direct in aluat, dupa ce este dospit.