Sunday, July 15, 2012

Cozonac cu nuca

Ingrediente:

 Pentru aluat:

 2 ouă
 10 gr. drojdie
 60 gr. unt
 200 ml lapte
 100 gr. zahăr
 1/2 linguriţă sare
 coajă portocala
 550 gr făină

 Pentru umplutură:

 nucă măcinată cîteva linguri de zahăr
  un plic de zahăr vanilat
 3 linguri de cacao
 lapte
 Pentru uns:
 un gălbenuş de ou
 2 linguri lapte

 Mod de preparare

: Drojdia se freacă cu o lingură de zahăr până se lichefiază, apoi se amestecă cu 50 ml lapte călduţ şi puţină făină. Am obţinut în felul aceste maiaua, pe care o lăsăm puţin la crescut, la loc călduţ. Apoi punem în cuva maşinii de pâine... maiaua, ouăle întregi, restul de zahăr, laptele călduţ, untul care a fost topit şi răcit, în prealabil. Apoi adăugăm făina amestecată cu sarea. Setăm maşina de pâine pe programul special pentru frământat şi dospit, fără coacere... şi ne vedem de alte treburi.

Altfel frământâm totul până obţinem un aluat elastic şi lăsăm la crescut la loc cald. Când e crescut bine, se răstoarnă aluatul pe masă şi se imparte în două. Luăm o bucată şi o împărţin iar în două bucăţi egale. Luăm câte o bucată şi întindem cu sucitorul o foaie cam de 1,5 cm grosime. Se pune umplutură de nuci şi cacao şi câteva bucăţele de rahat tăiat. Se rulează strâns. Repetăm operaţiunea. Apoi luăm cele doua rulouri umplute şi le impletim unul cu celălalt. Punem în tava de copt, şi lăsăm la loc cald cam 20-30 minute. Apoi ungem cu gălbenuşul de ou amestecat cu lapte şi dăm la cuptorul încins cam 40 minute, până se rumeneşte frumos.